Vlinders in de tuin, hoe doe je dat?

Word je ook zo blij van vlinders in de tuin? Geniet je ervan?

Om echt een plek te maken waar vlinders zich thuis voelen is wel wat meer nodig dan alleen een vlinderstruik en andere bloeiende planten. Maar hoe zorg je nou voor een tuin die geschikt is voor deze prachtige diertjes van ei-fase tot vlinder-fase?

Met deze 6 stappen maak je je tuin Vlinder Vriendelijk.

Vlinderstruik met Dagpauwoog en Kleine Vos
Dagpauwoog en Kleine Vos op een Vlinderstruik

1. Planten om eitjes op te leggen

Iedere vlinder begint als een eitje. En elke vlindersoort legt de eitjes op een bepaalde plant, of een paar bepaalde plantensoorten. Dat zijn de zogenaamde Waardplanten.  Een aantal bekende tuinvlinders legt de eitjes op brandnetels of distels. Maar ook klaver, pinksterbloem, klimop, damastbloem, vlinderstruik, vuilboom, Oost-Indische kers en Judaspenning worden door een aantal vlindersoorten als waardplant gebruikt.
Een aantal van deze waardplanten komen vooral voor in de wat rommelige hoekjes in de tuin en op plekken waar niet regelmatig wordt grasgemaaid. Dit soort rommelhoekjes zijn voor een aantal vlindersoorten dus erg belangrijk.

Brandnetels belangrijke planten voor vlinders om de eitjes op te leggen
Brandnetels zijn belangrijke waardplanten

2. Planten om tussen te schuilen

Vlinders hebben goede plekken nodig om te schuilen. Ideaal voor een vlindertuin is een mooie combinatie in de tuin van heesters en vaste planten, met aan de randen  klimplanten

Klimop, hulst, klimroos en dergelijke zijn bijvoorbeeld hele fijne plekjes om te schuilen.

Klimop als schuilplek voor vlinders
Klimop als schuilplek voor vlinders

3. Beschutting

Vlinders warmen graag op in de zon. Maak daarom een beschut plekje in je tuin op een zonnige plek. Plant aan een zonnige rand van de tuin bijvoorbeeld een gemengd haagje met verschillende bloeiende struiken er in. Mooi voor de afwisseling, goed voor beschutting én de bloemen zorgen voor nectar.

4. Overwinteringsplekjes

Sommige vlinders overwinteren bij ons als vlinder. In een schuur of in een houthok waar een vlinder door de spleten naar binnen kan, kun je in de winter bijvoorbeeld zomaar een dagpauwoog vinden.

Laat die overwinteraars vooral lekker zitten. Als deze vlinders te vroeg naar buiten worden gezet, is het nog veel te koud en voedsel is er dan ook nog bijna niet. Ze worden vanzelf weer actief als het warmer wordt.

Heb je geen hok of ruimte waar de overwinterende vlinders in de winterrust kunnen gaan? Dan kun je ook een Vlinderkastje ophangen.  Dat is ook een prima plek om te overwinteren.

5. Een bloeiende tuin van voorjaar tot herfst

Zorg voor een bloeiende tuin. De vlinderstruik is dé bekende vlinderplant, maar er zijn nog veel meer planten die het heel goed doen bij vlinders.

Als je zorgt voor een bloeiende tuin van het vroege voorjaar tot aan de late herfst, hebben vlinders het hele seizoen voedsel. Variatie is belangrijk zodat er altijd wel goed voedsel te vinden is in je tuin. Let bij het kiezen van bloeiende planten op, dat je zo weinig mogelijk steriele planten uitzoekt.

De Hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’) is een heel gewaardeerde tuinplant, maar ze trekt geen vlinders of insecten aan met haar mooie witte bloemen. Een alternatief voor deze Hortensia, is bijvoorbeeld een Pluimhortensia (Hydrangea paniculata). De pluimhortensia’s zijn niet steriel en bieden wel voedsel aan insecten.

Vlinderlokkers
Vlinderlokkende vaste planten, Zonnehoed

Een kleine greep uit de vlinderlokkende planten:

  • Zonnehoed (Echinacea), een paar mooie exemplaren staan op de foto hierboven.
  • Lampepoetser (Liatris)
  • Hemelsleutel (Sedum)
  • Leverkruid (Eupatorium)
  • Lavendel (Lavandula)
  • Aster (Aster)
  • IJzerhard (Verbena)
  • Phlox (Flox)
  • Ajuga reptans (Zenegroen)
  • Itea (Bloemwilg)

6. Zeg: NEE! tegen gif

Vlinders zijn kwetsbaar en erg gevoelig voor gif.

Als je gif over planten spuit om ze te beschermen tegen plagen, krijgen vlinders (en ook heel veel andere nuttige dieren) dit gif binnen.

De kranten stonden vorig jaar vol over de massale mussensterfte doordat de buxusmot op grote schaal is bestreden met gif. De natuurlijke vijanden van dit plaagdier hebben het gif binnengekregen en hele nestjes met mussen zijn doodgegaan. Met als gevolg dat er minder mussen zijn waardoor de plaagdieren dus nog meer kans krijgen om explosief te groeien… Gif maakt meer kapot dan alleen de plaag waar je last van hebt.

Veel beter is om de natuurlijke vijanden van de plaagdieren te lokken en te zorgen voor een gevarieerde beplanting.

Stop gif, red de bijen en vlinders
Stop gif

Met deze tips voor je tuin kun je je tuin nog beter op een vlindervriendelijke manier inrichten en kom je verder dan het planten van een vlinderstruik om vlinders de tuin te lokken. Je kunt nu van je tuin een plek maken waar vlinders zich echt thuis voelen. 

Een plek waar jezelf ook heerlijk kunt Genieten.

Wil jij na het lezen van dit blog ook graag een ontwerp of beplantingsplan voor jouw tuin waarmee je vlinders echt een mooie plek geeft?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op, bijvoorbeeld via het contactformulier of stuur me een e-mail via info@tuinontwerpdegroenepen.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.