Tuininspiratie Januari
Allereerst wil ik jou alvast een heel liefdevol, gelukkig en groen 2025 toewensen. Dat je maar veel mag genieten van je tuin dit jaar!
In deze nieuwsbrief lees je welke tuinklussen je kunt doen in Januari en heb ik wat hele leuke nieuwtjes voor je over workshops en andere leuke activiteiten. Ideaal als je komend jaar aan de slag wilt met je tuin!
In de rubriek: Vraag het aan Sandra 🙂 ga ik in op een vraag die ik kreeg over hoe je bepaalt welke planten in je tuin passen.
Tuinklussen januari
Alle drukte van december is voorbij. Misschien voel je het al wat kriebelen om gewoon weer lekker je gang te gaan in de tuin. Dit kun je doen in januari:
- Snoeien.
Ben je door alle drukte van de afgelopen maanden vergeten om die grote snoeiklus nog te doen? De knotwilg kan nog prima worden gesnoeid tot in februari. Leibomen en fruitbomen met pitvruchten (zoals appel en perenbomen) snoei je vooral in de periode van november t/m maart. - Vogels voeren.
In januari is er altijd de nationale tuinvogeltelling. Is je tuin al vogelvriendelijk ingericht? Zijn er verschillende schuilplekken, zijn er planten waar de vogels van eten, of planten die insecten lokken in je tuin? Je kunt alvast nadenken of je je tuin nog vogelvriendelijker kunt maken.
En ondertussen kun je de vogels bijvoeren met fruit, zaden, verantwoorde vetbollen en dergelijke.
Op 24-26 januari 2025 is het trouwens weer de jaarlijkse Nationale tuinvogeltelling van de vogelbescherming. Doe je mee? - Nestkastjes ophangen en schoonmaken.
Je kunt nu nog vogelnestkastjes ophangen. Zorg dat als je verschillende nestkasten voor één vogelsoort hebt, je er minstens 10 meter afstand tussen houdt. De invliegopening is het liefst richting het noordwesten, dus niet vol op de wind en regen. Als je al nestkastjes hebt hangen kun je die nu het beste schoonmaken met heet water en een borsteltje.
Genieten in januari
Zelfs in januari is er nog veel te genieten in de tuin. Wist je dat je ook in januari echt nog wel bloeiende planten in je tuin kunt hebben?
Wat dacht je van de Helleborus? Een mooie wintergroene en bloeiende plant. Als straks op een warme februaridag de eerste hommels gaan vliegen is het een fijne nectarbron voor de hommels.
De Cornus mas (Kornoelje) bloeit prachtig geel in januari. Dat fleurt een donkere winterdag toch prachtig op? En deze kornoelje geeft ook nog eens eetbare vruchten.
Aan het einde van januari komen de eerste sneeuwklokjes boven de grond. Laat dan het voorjaar maar weer komen :).
Wat is jouw januari-favoriet?
Nieuwtjes
Er zijn weer nieuwe data van workshops bekend:
Op 8 februari 2025 geef ik weer de workshop “Ontwerp je eigen droomtuin” in Steenwijk.
In een dag ga je in een kleine groep aan de slag met je eigen tuin. Ik help je stap voor stap. Theorie wordt afgewisseld met opdrachten zodat je echt steeds een stukje verder komt. Aan het einde van de dag ga je naar huis met een mooi tuinplan van je eigen tuin. En dat alles voor maar €87,50.
Denk jij nu ook: “Leuk, ik wil ook zelf (met een beetje hulp :)) mijn droomtuin ontwerpen”, dan kun je HIER meer info vinden en je aanmelden.
Op 24 februari en 10 maart 2025 ’s avonds geef ik de workshop maak je eigen levende tuin. Deze lezing wordt twee keer gehouden op een twee maandagavonden in Zwolle. In opdracht van de Volksuniversiteit Zwolle.
29 maart 2025 ben ik op de Groene markt in Putten met minilezingen en een kinderworkshop ‘oorwormenpotje maken”
En de afgelopen tijd heb ik mijn gratis e-book “Ontwerp je droomtuin in 10 stappen” vernieuwd. In de afgelopen maand is het e-book online gekomen. Je kunt het e-book Hier downloaden.
Vraag het aan Sandra 🙂
Ik gaf het net al aan, deze keer een vraag van “J” over hoe je bepaalt welke planten in je tuin passen.
Je moet een paar dingen weten voordat je een plant gaat kiezen voor je tuin.
1. Hoe zonnig is de plek waar de plant moet komen te staan?
Op de plantenlabels in de tuincentra en bij de kwekers staat vaak of de plant voor zon, halfschaduw of schaduw geschikt is. Onder zon verstaan we dan een plek waar in de zomer meer dan 5 uur volle zon per dag is. Halfschaduw is een plek waar tot maximaal 4 uur per dag de volle zon staat. En een plek waar maximaal 2 uur per dag volle is noemen we schaduw.
2. Hoe is de bodem?
Is de bodem zanderig, of juist heel kleiig? Of er tussenin? Is de bodem zuur of niet? Voedselrijk of niet? Blijft de bodem lang vochtig na een regenbui of niet?
3. Hoe is de omgeving?
Een belangrijke die nog wel eens vergeten wordt, is dat je ook goed moet kijken naar de omgeving. Staan er bomen die zorgen voor minder vocht en moeilijkere groeiomstandigheden? Zit je op een plek waar juist enorm veel wind staat?
4. Past de plant in je plaatje?
Wanneer mis je nog bloei in je tuin? zoek dan een plant die juist dan ook mooi in bloei staat. Past de plant ook in jouw plaatje wat de hoogte van de plant betreft?
5. Denk aan de biodiversiteit.
Wil je een tuin die ook goed is voor de biodiversiteit en voor allerlei mooie en nuttige dieren in de tuin, kijk dan ook eens bij de inheemse planten (planten die hier van oorsprong voorkomen). Die zijn altijd goed voor de dieren van hier.
Met deze stappen kun je heel gericht zoeken naar de goede planten voor je tuin.
Als je meer hulp nodig hebt, mag je me natuurlijk altijd een bericht sturen.
Heb jij nou ook een vraag, of kom je ergens niet helemaal uit op tuingebied, stel je vraag gerust. Ik vind het leuk om je te helpen. Stel je vraag via de e-mail of via een bericht op instagram en dan ga ik die voor je beantwoorden.
Elke maand een tuininspiratiebrief in je mailbox ontvangen?
Schrijf je dan HIER in voor de maandelijkse nieuwsbrief en je vraagbaak voor al je tuinvragen, zodat je niks mist.
Lees meer: Tuininspiratie Januari
Hartelijke groeten, Sandra van der Zwaag, |