Tuin winterklaar maken, wat wel en niet?

Winterklaar maken van de tuin bestond jaren geleden vooral uit het opruimen van de tuin,  zodat die er in de winter strak en supernetjes uitziet.
De laatste tijd verandert dit een beetje doordat er steeds meer aandacht komt voor het dierenleven in de tuin. Veel beestjes houden namelijk wel van iets meer ‘rommel’ in de tuin.

Maar wat is nu wel en niet handig om te doen  zo vlak voor de winter? Sommigen zeggen dat je de tuin helemaal niet winterklaar moet maken. Maar dat je niet meer alles opruimt voordat koning winter arriveert, wil niet zeggen dat er nu niets nuttigs meer te doen is in de tuin.

bladeren van het gazon harken

Nu de blaadjes van de bomen vallen, vallen ze ook op plekken waar je ze liever niet wilt hebben. Op het gras bijvoorbeeld. Als bladeren lang op het gras blijven liggen, komt er te weinig licht op het gras. Het gras kan er niet zo goed tegen, waardoor onkruid volgend jaar veel meer ruimte krijgt.

Dat wil niet zeggen dat bladeren alleen maar lastig zijn. Juist niet. Je kunt de bladeren ook gebruiken in je tuin.

  • Je kunt ze verzamelen om er goede bladcompost van te maken. Erg goed voor je tuin!
  • Je kunt ze ook gebruiken als bescherming voor vaste planten die minder goed tegen een flink vorst kunnen. Gewoon door er een flinke laag omheen te strooien. 
  • Met bladeren kun je egels en nuttige beestjes een schuilplaats geven. Leg hiervoor takken en bladeren op een hoop neer op een rustig plekje in de tuin.

winterklaar-maken-gazon

bladeren van het gazon harken

Laatste keer grasmaaien

Als de temperatuur kouder wordt, wordt her tijd voor de laatste maaibeurt. Niet korter dan 4 cm. Vergeet het winteronderhoud van de grasmaaier ook niet. De winter is een ideale tijd om de messen te laten slijpen.

Winterbescherming vorstgevoelige planten

Minder winterharde planten hebben in de winter wat extra bescherming nodig.  Als je de bladeren aan het harken bent, denk dan ook aan de vaste planten die in de winter wat bescherming nodig hebben. Strooi de blaadjes daar omheen. Heb je niet zoveel bladeren in je stadstuin, kun je je planten ook beschermen met een laagje stro.

 Een net over de vijver spannen

Als je een vijver hebt en er staan bomen in de buurt, is het verstandig om een net over de vijver te spannen. De vijver blijft dan mooi schoon.

Planten scheuren

Het najaar, oktober/november is een goed periode om vaste planten die te breed worden te scheuren. De meeste pollenvormende planten kun je op deze manier jong en vitaal houden. Veel van deze planten bloeien beter als je ze om de 3-4 jaar scheurt. Het scheuren zorgt namelijk weer voor een rijkere bloei. Het is ook een goedkope en makkelijke manier om je planten te vermeerderen.
Het is ook heel eenvoudig. Om planten te scheuren graaf je de pol uit ze uit en steek je ze met een scherpe spade in delen. De buitenste delen plant je terug, het oude hart van de plant gooi je weg.

vaste-planten-scheuren-spade

Daglelie kan goed worden gescheurd met een spade

 Bollen planten

Voorjaarsbloeiende bollen plant je in het najaar. Mooie bollen die in bijna iedere tuin passen zij krokussen, narcissen, wilde tulpen. De krokussen zijn al vroeg in het jaar een belangrijk voor de bijen. En wat is er nou mooier dan op een zonnige februaridag je tuin vol bloeiende krokussen te zien als voorproefje van de lente?

Plant  de bollen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Over het algemeen oogt het mooier als je grotere groepen bloembollen plant. Kijk ook eens op de website van de bijenstichting voor gifvrije bloembollen.Www.bijenlint-shop.nl

Uitgebloeide vaste planten laten staan

Oke, dit is dus iets wat geen echte klus is… Uitgebloeide planten kun je het beste laten staan tot het voorjaar. Behalve dat uitgebloeide planten ook nog mooi kunnen zijn door hun mooie silhouet, bieden ze een overwinteringsplekvoor veel nuttige beestjes. Veel van deze beestjes helpen de tuin volgend jaar weer. Of… ze zijn een lekker hapje voor de vogels in de tuin…

wintersilhouet-vaste-plant

uitgebloeide vaste planten kunnen in de winter erg mooi zijn

Kuipplanten naar binnen als het gaat vriezen

Bij nachtvorst moeten kuipplanten naar binnen. Heb je geen plek in een schuur, zet ze dan in ieder geval zo beschut mogelijk neer en omwikkel de pot met bubbelfolie.

Tuinmeubelen

De tijd van veel buiten zitten is een beetje voorbij. Meubels die je in de winter niet (veel) gebruikt kun je schoonmaken en opruimen.

Compost strooien

In de herfst kun je compost strooien in de siertuin. Als je dit seizoen nog geen compost hebt gestrooid in de siertuin, kan dat nu nog. Een laagje van 2-5 m is genoeg. Je hoeft het niet onder te werken. Zorg er wel voor dat je geen compost gebruikt waar allemaal onkruidzaden in zitten. Als je zelf compost maakt, gebruik dan alleen groenafval waar geen onkruid tussen zit. Dit is een klus die je in het voorjaar of in het najaar kunt doen.

Nestkastjes schoonmaken

Nestkasjes kun je het beste na de eerste nachtvorst schoonmaken, omdat dan het meeste ongedierte wat er in een nestkastjes kan zitten dood is. Je hoeft geen zeep of kokend water te gebruiken. Gewoon lauw water is genoeg. Op de website van de vogelbescherming zijn nog meer veel meer tips te vinden www.vogelbescherming.nl

nestkast-schoonmaken

nestkastjes schoonmaken na de eerste vorst

Laat de winter maar komen!

Als je de klussen hebt gedaan die echt moeten gebeuren voor de winter, dan ziet je tuin er hopelijk niet al te strak en schoon uit. Want echt. Wat ‘rommelig’ is goed voor al het leven in je tuin. En uiteindelijk scheelt dat je toch weer een hoop werk.

Nu kan de winter komen! En dan is het tijd om na te denken over of je tuin nog naar je zin is, en om plannen te maken voor volgend jaar.

Als je daar wat hulp bij kunt gebruiken, stuur dan een e-mail naar info@tuinontwerpdegroenepen.nl. Ik help je graag om je nog meer te laten genieten van je tuin.

Trackbacks & Pings

  • 7x Onderhoudsarm Tuinieren - Tuinontwerp De Groene Pen :

    […] voordelen dan dat het je werk scheelt. Welke klussen je beter wel kunt doen voor de winter kun je hier  lezen. Uitgebloeide planten zien er ook in de winter vaak nog leuk uit. En als je tuin iets […]

    5 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.