Tips voor een mooi tuinplan

Vraag je je wel eens af hoe je nu een écht mooi tuinplan kunt maken?
Hoe je de tuin dit keer wel naar je zin kunt maken?
Het voorjaar is de ideale tijd om met de tuin aan de slag te gaan. De temperatuur wordt prettig en buiten begint langzaam maar zeker alles weer te groeien.
Juist in deze onzekere Corona-tijden waarin we meer thuis zijn dan anders, kan de tuin een mooie afleiding geven. 

En ik weet niet hoe het bij jou is, maar bij mij begint het al aardig te kriebelen.

Weet je nog niet precies wat je met je tuin wilt en vraag je je af: Hoe maak ik dan een mooi tuinplan? Met deze tips help ik je om een mooi begin te maken met jouw mooie tuinplan. 

Zo kom je de komende weken wel door!

 

Hoe ziet je droomtuin er uit?

Voordat je start met het maken van je mooie tuinplan, eerst even een stapje terug.
Begin eens met nadenken over hoe je droomtuin er uit ziet. Maar probeer tegelijk ook je eigen bestaande tuin even te vergeten.
Lastig? Dat snap ik.
Maar het is wel belangrijk om echt een idee te krijgen van je droomtuin.

mooi tuinplan begint met dromen
Hoe ziet je droomtuin er uit?


Misschien helpt het om voor jezelf deze vragen te beantwoorden:

 1. Stel, je hebt alle ruimte en onbeperkt budget. Wat mag er dan niet ontbreken in je tuin?

  Is dat bijvoorbeeld een vijver, een loungeset, een buitenkeuken, moestuin, bomen waar je een hangmatje aan kunt hangen, een trampoline… Het kan van alles zijn.
 2. Houd je van strakke tuinen met rechte lijnen? Of houd je meer van de wat rondere, gebogen vormen?
 3. Weelderige beplanting met een natuurlijke uitstraling?
 4. Stel je voor je zit in je droomtuin, hoe ziet je zithoekje er uit?
  Zon, schaduw, onder een boom, aan een waterpartij, met veel bloeiende planten en vlinders?
 5. Wat doe je het liefst in de tuin?
  Wroeten in de aarde, groenten en fruit oogsten, lekker zitten met een kop thee en een boek, eten met vrienden of familie, struinen door je eigen tuin?

Schrijf vooral ook op hoe je droomtuin er uit ziet. Welke onderdelen zijn er in die droomtuin van jou aanwezig.

Zie je jezelf al genieten in je tuin? Dan is het nu tijd om te kijken wat er in jouw tuin mogelijk is.

wat is er mogelijk in je tuin?

Als ik een mooi tuinplan ga maken voor mijn klanten, merk ik vaak dat klanten onderschatten wat er mogelijk is in de tuin.
En dat is jammer.
Zelfs in een kleine tuin is er veel meer mogelijk dan je zou denken… Oké een grote vijver én een loungebank in een kleine tuin van 5 bij 9 meter is wat veel gevraagd. Maar een mooi terrasje met een loungesetje die uitkijkt over een mooi waterelement of een kleine vijver is prima haalbaar.
Heb je geen ruimte voor een uitgebreide moestuin, probeer dan eens het systeem van de Makkelijke Moestuin. Een ideaal systeem die weinig ruimte inneemt én als je het slim aanpakt met een grotere opbrengst dan je zou verwachten.

Een handige tip is om eens terug te kijken naar hoe je droomtuin er uit ziet en jezelf dan te bedenken wát het precies is waar je zo van wilt genieten. Kan dat ook in een kleinere vorm als dat nodig is?

Wij worden vaak blij van een bepaalde sfeer, een gevoel die een kleur, geur of materiaal bij ons oproept. Probeer die sfeer uit je drooomtuin na te bootsen. Desnoods in het klein.

Maak een vlekkenplan

Met al die verschillende onderdelen in je droomtuin in gedachten, kun je een vlekkenplan gaan maken. Wat is de goede plek voor bijvoorbeeld je zithoekje? Hoe kijk je uit over de tuin vanuit je woning? Waar moet de droogmolen komen, of de containers? Is er een zonnig plekje voor je moestuintje?

Probeer eens om een paar heel verschillende tekeningen te maken.

De eerste tekening is vaak een ‘standaard’ plan zoals de rest van de straat (of jijzelf) al heeft. Als je meer tekeningen maakt dan zul je zien dat ze vaak veel creatiever worden… En leuker of spannender.

meer tuinplannen schetsen zorgt voor creativiteit
Probeer verschillende tekeningen te maken. Welke is het mooist, creatiefst?

Levende tuin

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor levende tuinen. Een levende tuin is een tuin waarin aandacht is voor allerlei mooie en nuttige dieren. In een levende tuin is zoveel mogelijk voedsel, veiligheid, voortplantingsplaats voor allerlei dieren zoals vogels, bijen en vlinders en andere insecten, egels en amfibieën. Probeer in je vlekkenplan hier ook rekening mee te houden.


Dit voorjaar (als het door kan gaan met het corona-virus in het land) worden er door gemeentes samen met IVN/KNNV op diverse plekken in het land gratis workshops aangeboden over hoe je zelf een levende tuin kunt maken. Via deze link kun je zien of jouw gemeente dit ook aanbiedt.
Zelf mag ik samen met een KNNV-er deze workshop een aantal keren geven. Het is een hele leerzame en leuke workshop.

Kies je beplanting

Bij het kiezen van je beplanting is het belangrijk om goed te kijken naar de plek waar planten het goed doen. Denk aan de bodem, de hoeveelheid zon, hoe vochtig het is, hoe winderig of beschut het is. 
Ik heb hier eerder een uitgebreide blog over geschreven met 10 tips bij het maken van een beplantingsplan.

Probeer zoveel mogelijk planten te kiezen die niet alleen mooi zijn, maar die ook goed zijn voor nuttige insecten of vogels. Inheemse planten zijn hiervoor het beste. Dit zijn planten die van nature in ons land voorkomen. Maar ik kan me voorstellen dat het soms moeilijk te bepalen is of een plant hier van oorsprong voorkomt of niet. Probeer dan in ieder geval geen gevuldbloemigen exemplaren te kiezen. Deze 
En wil je heel graag hortensia in de tuin, kies dan niet de ‘Annabel’ die op dit moment helemaal ‘in’ is. De Annabel is namelijk een steriele bloem. Dat wil zeggen dat er geen voedsel voor insecten in de bloem zit (dus geen nectar of stuifmeel). Vind je Hortensia’s echt fantastisch kies dan liever een mooie Pluimhortensia, de bloemen van deze soort zijn namelijk niet steriel. Dat is voor het leven in je tuin dus een betere keus. Er zijn trouwens heel veel mooie pluimhortensia’s in de handel.

gevulde bloemen mooi maar verder waardeloos
Gevuldbloemige afrikaantjes. Heel mooi, maar ze hebben geen waarde voor insecten.

En dan nu aan de slag met je tuinplan

Als je een mooi tuinplan hebt gemaakt kun je lekker aan de slag in de tuin.

Of ben je eigenlijk wel tevreden over je tuin? Dan is het nu de tijd om aan de voorjaarsklusjes te beginnen. In deze blog met 7 voorjaarsklussen waar je de hele zomer van nageniet heb ik handige tips voor je om op een slimme manier in de tuin bezig te zijn.

Wil je meer weten over hoe je jouw tuin kunt ombouwen tot jouw droomtuin? Stuur me een berichtje.

Voor de komende tijd wens ik je veel gezondheid toe.

Hartelijke Tuingroet,

Sandra

3 Responses to “Tips voor een mooi tuinplan

 • Marie de Jonge
  4 jaar ago

  Ik zou ook graag mijn droomtuin willen laten ontwerpen. Het is een lastige opgave, omdat onze tuin een lastige vorm en afmeting heeft. Op dit moment ben ik bezig met het zoeken van sfeerbeelden om mijn wensen in kaart te brengen. Veel groen vind ik in ieder geval mooi!

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.