Slakkenprobleem in de tuin

Slakkenprobleem in de tuin? In deze blog geef ik je tips en trucs om het slakkenprobleem kleiner te maken, zonder slakkenkorrels of schadelijke stoffen te gebruiken.

Verwacht trouwens niet een kant en klaar oplossing die alle slakkenproblemen in je tuin meteen oplost. Er moet een nieuw evenwicht in je tuin komen, en dat heeft tijd nodig. Probeer ook niet teveel te focussen op het slakkenprobleem, maar werk toe naar een tuin die uiteindelijk zelf voor een oplossing zorgt. 

Maar eerst even dit: niet alle slakken eten je geliefde planten op, dus bestrijdt niet zomaar alle slakken in de tuin. De tijgerslak bijvoorbeeld, is juist je grote vriend als je een slakkenprobleem hebt. De tijgerslak eet namelijk graag de slakken die we liever niet teveel in de tuin hebben. Als je deze ziet, lekker laten zitten dus!

 

Tijgerslak, een nuttige slak bij slakkenprobleem in de tuin
Tijgerslak, een nuttige slak

Slakken weren uit de tuin

Maar goed, als je een slakkenplaag hebt, dan wil je toch iets doen om de slakkenoverlast te verminderen, zodat je weer kunt genieten van de tuin. Dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten:

De kans is dan kleiner dat al je mooie planten tot de grond toe worden opgegeten. Een paar voorbeelden van planten die minder populair zijn bij slakken zijn: 

Slakkenprobleem? Gebruik planten waar slakken minder van houden

De kans is dan kleiner dat al je mooie planten tot de grond toe worden opgegeten. Een paar voorbeelden van planten die minder populair zijn bij slakken zijn bijvoorbeeld: 

  1. Akelei 
  2. Duizendblad
  3. Geranium
  4. Kruipend Zegegroen
  5. Varens
  6. Daslook
  7. Klokjesbloem
  8. Tijm
  9. Bieslook
  10. Vrouwenmantel

Slakkenprobleem? Zorg voor sterke en gezonde planten

die sterk zijn, worden minder snel opgegeten, doordat ze een soort bitterstof produceren. Hierdoor zijn sterke planten minder smakelijk voor slakken dan jonge plantjes of zwakke plantjes. Zorg er dus voor dat je de juiste planten op de juiste plek zet. Een plant die graag in de zon staat, zet je dus liever niet op een plek met veel schaduw. Heb je planten die veel vocht nodig hebben, zet je niet op een heel droog stuk in je tuin neer. Planten die het liefst weinig voeding in de grond hebben, zet je niet op een heel voedselrijk of bemest gedeelte van de tuin neer. Op die manier blijven je planten sterk, en hoef je geen kunstgrepen uit te voeren om ze gezond te houden. 

Gebruik ook geen gewasbeschermingsmiddelen of pesticiden om je planten gezond te houden. Deze middelen zorgen ervoor dat de natuurlijke bescherming van de plant niet goed meer werkt. Daardoor blijf je aan het bestrijden.

Uiteraard worden ook sterke planten uiteindelijk wel gegeten als er teveel slakken in de tuin zijn, maar het gezond maken van de bodem en van de planten, is wel een basisprincipe voor een tuin die zich kan handhaven bij plagen.

Slakkenprobleem? Zorg voor natuurlijke vijanden

Slakken hebben gelukkig veel natuurlijke vijanden. Het is dus belangrijk om de natuurlijke vijanden in je tuin te lokken. Een paar belangrijke vijanden van slakken zijn:

  1. vogels lees hier tips over een vogelvriendelijke tuin
  2. egels
  3. padden/kikkers
  4. spitsmuizen

Je kunt ze naar je tuin lokken, door te zorgen voor de 5 V’s in je tuin voor deze dieren: Voedsel, Veiligheid, Voortplantingsmogelijkheden, Vocht en Variatie in je tuin. 

Hoe je dat kunt doen, komt uitgebreid aan de orde in mijn online cursus Ontwerp je eigen Droomtuin. Hierin help ik je stap voor stap om je eigen tuinplan te maken waar je heerlijk van kunt genieten. Een levende tuin vol met allerlei mooie en nuttige dieren, waaronder de natuurlijke vijanden van slakken!

Je kunt deze cursus nu volgen met 25% korting met de code DROOMTUIN-25. 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.