Onderhoudsvrije tuin met een bloemenweide
Heb je dat ook? Dat je best heel graag een groene tuin wilt vol leven, maar dat je opziet tegen al dat onderhoud? Denk dan eens aan een bloemenweide.
Bij een onderhoudsvrije tuin denk je misschien al snel aan een tuin met tegels of grind. Best jammer. Want er is zoveel meer mogelijk in een onderhoudsvrije tuin!
Een van de mooiste manieren om een onderhoudsarme en toch een levende tuin te maken, is met een bloemenweide. Daarmee heb je een tuin die écht goed is voor de biodiversiteit. Wilde blijen, vlinders en vogels zullen je dankbaar zijn.
Én je hebt een heleboel tijd over om zelf ook lekker te genieten van je tuin.
Maar nu denk je misschien, dat het niks voor jou is.
Misschien mis je de groene vingers?
Weest gerust, het is niet zo heel moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je de goede stappen volgt.
Met deze 8 stappen maak je in je eigen tuin jouw bloemenweide. Een paradijsje voor bijen, vlinders, andere nuttige insecten, vogels én natuurlijk voor jezelf! Met extra tijd wat je bespaart doordat het bijna geen onderhoud kost.
1. Welke soort bloemenweide wil je maken?
De eerste stap is te bedenken wat voor soort bloemenweide je wilt. Stel je zelf de volgende vragen:
- Hoe lang ben je van plan de bloemenweide te houden?
Ben je bijvoorbeeld van plan om jaren te genieten van je bloemenweide? Of is het meer, dat je tijdelijk een bloemenweide wilt maken totdat je een definitief plan hebt wat je met je tuin wilt doen?
Oftewel: is de bloemenweide bedoeld voor 1 jaar, voor 2 jaren of voor langer? - Wil je snel een heleboel kleur in de tuin? Of vind je het belangrijker om voor de langere termijn een gemakkelijke en mooie bloemenweide te houden die goed is voor vlinders en bijen?
2. Waar maak je je bloemenweide?
De volgende stap is het bepalen van de plek. Zoek een plek in de tuin waar je je bloemenweide wilt realiseren. Het liefst een stuk van minimaal 4 m2. Een zonnig plekje is het handigst. Er zijn wel goede zaadmengsels voor halfschaduw te krijgen, maar een zonnige plek is eenvoudiger.
3. Wat is de ondergrond?
Nu ga je bekijken wat voor ondergrond je in de tuin hebt. Bestaat de bodem uit klei, veen, zand, leem? Is het waterdoorlatend of juist niet?
Ook in een bloemenweide zul je merken dat sommige planten het goed doen op jouw grond en andere planten doen het minder goed.
Download
4. Kies het zadenmengsel
Kies een zadenmengsel voor je bloemenweide die past bij de hoeveelheid zon, vocht en de bodemsoort in je tuin. En een mengsel dat aansluit bij je doel (eenjarige/meerjarige bloemenweide).
Kies vooral ook voor inheemse soorten. Dat zijn de planten die van oorsprong al in ons land voorkomen. Het voordeel daarvan is, dat deze inheemse planten vaak beter bestand zijn tegen ons klimaat.
En, nog belangrijker, juist de inheemse planten zorgen voor voedsel en een goede leefomgeving voor allerlei nuttige beestjes.Veel vlindersoorten en bijensoorten zijn afhankelijk van een paar inheemse plantensoorten.
Op de site van Cruydthoek staat een hele handige bloemenmengselwijzer. Die helpt je met het kiezen van een gifvrij mengsel wat past bij jou én bij je tuin. Een aanrader!
5. Maak de grond zaaiklaar
Oké. De plek is gekozen. Het goede zadenmengsel is gekozen. Nu is het tijd voor het echte werk…
De aanpak hangt af van hoe de plek er nu bij ligt. Bestrating, gras of kale grond vragen een andere aanpak.
Terras of bestrating
Ligt er nu een terras of bestrating op de plek van je toekomstige bloemenweide? Volg dan de volgende stappen:
- Eerst haal je de bestrating en het gele zand wat er onder ligt weg.
- De grond er onder moet het water goed doorlaten. Anders kan later het water niet goed weg en krijg je een drassige bloemenweide. Als het nodig is, maak je de grond er onder dus nog even los.
- Daarna breng je een laag zwarte grond op, zonder verder bij te mesten.
- Je wilt niet dat het bloemenmengsel straks overwoekert wordt door ongewenste planten of gras. Daarom ga je niet direct zaaien, maar wacht je eerst twee weken. Alle ‘onkruiden’ of grassen die gaan groeien haal je weg door lichtjes te schoffelen. Het liefst bij droog weer.
- Na ongeveer twee weken kun je het zaaibed lichtjes harken en inzaaien.
Gras
Heb je nu een grasveld? Dan even opletten.
In je bloemenweide wil je namelijk echt geen gras. Echt niet. Gras is namelijk een hele sterke groeier, die je mooie bloemen in de verdrukking kan brengen. Dus. Ga vooral niet met een frees de graszoden in de bodem werken. Maar volg deze werkwijze:
- Steek de graszoden af.
- Als het nodig is de tuin aanvullen met grond.
- Ga verder met stap 4 en 5 zoals bij de bestrating.
Kale grond
Is je toekomstige bloemenweide nu een lapje kale grond? Handig! Dan is het een kwestie van:
- Onkruidvrij en grasvrij maken
- Lichtjes aanharken
- Twee weken wachten en verder met stap 4 en 5 van de werkwijze bij bestrating.
6. Het inzaaien van de bloemenweide
Dit vind ik zelf de leukste stap.
Het inzaaien.
Nu je een goed zaaibed hebt, waar nauwelijks onkruid of gras meer in groeit, kun je gaan zaaien. De beste tijd om te zaaien is het einde van de zomer of het najaar. Dat is het natuurlijke moment waarop de planten zich in het wild ook zouden uitzaaien. Maar ook in de maand maart kun je een bloemenweide nog goed inzaaien.
Een bloemenweide kun je met de hand inzaaien. Meng de zaden met wat fijn zand. Denk aan brekerszand of zandbakzand. Strooi het zaad uit over het zaaibed. Je kunt het zaad eventueel heel lichtjes inharken. Maar niet teveel.
Verwacht bij een mengsel voor de lange duur trouwens niet meteen het eerste jaar een kleurenpracht. Het duurt vaak een paar jaar voordat de weide op zijn mooist is.
Trouwens, het kan zijn dat er plantensoorten in de loop van de tijd uit je bloemenweide verdwijnen. Dit is een natuurlijk proces. Want je hebt altijd planten in een mengsel die niet op de ideale plek staan. Het kan zijn dat deze soorten op den duur verdwijnen uit je bloemenweide.
Misschien is je bloemenweide te droog, te zonnig te voedselrijk of juist te vochtig. De planten die wel perfect passen, zullen uiteindelijk sterker zijn dan de planten die niet op een ideale plek staan.
7. Onderhoud van de bloemenweide
Een bloemenweide heeft ontzettend weinig onderhoud nodig.
Ideaal dus voor de onderhoudsvriendelijke tuin!
Een keer per jaar maai je de bloemenweide. Dit kun je met een zeis doen, of met een bosmaaier. Het hoeft niet netjes en strak gemaaid te worden.
Maai het liefst in twee fases. Dus eerst de ene helft van je bloemenweide en een paar weken later de andere helft. Zo houden de nuttige insecten genoeg shuilplekjes en eten.
Laat het maaisel een dag of twee, maar maximaal een week liggen en haal het maaisel dan weg.
8. Geniet, geniet, geniet
De belangrijkste stap voor je “onderhoudsvrije” tuin is: geniet! Geniet lekker van je tuin. Geniet van al het leven wat er op af komt. En geniet van de extra tijd die je hebt, doordat je veel minder onderhoud aan je tuin hebt!
Groen genieten in een leefbare tuin. Wat wil je nog meer?
Geen bloemenweide, maar wel een onderhoudsarme tuin? Lees mijn tips in deze blog!
Nuttige checklist voor men die zelf in de tuin aan de slag gaat.
Dankje Tessa!