Het verhaal achter biologische bloembollen



Biologische bloembollen telen is een ingewikkelde stap die nog maar heel weinig bollenboeren hebben gezet. Waarom is dat? En wat is er, behalve dat er geen chemische beschermingsmiddelen gebruikt worden, nou eigenlijk zo anders aan biologische bollen?

Ik ging op bezoek bij Huiberts Biologische Bloembollen en ik mocht Johanna Huiberts interviewen over het biologische bloembollenbedrijf.

 Als ik het erf op loop zie ik dat de voortuin een prachtige bloemenzee is. Daar wordt ik gelijk blij van, dus dat begint al goed. We gaan in de kantine zitten voor een mooi gesprek.

Lees mee over dit inspirerende bedrijf van John en Johanna Huiberts.

 

biologische bloembollen
John en Johanna Huiberts





In mijn zoektocht naar biologische bloembollen kwam ik er achter dat er maar weinig bloembollenbedrijven zijn die ze kunnen leveren. Hoe is het gekomen dat jullie bedrijf wel biologisch is?

Johanna vertelt dat hun bedrijf eigenlijk altijd gangbaar is geweest. Totdat er een moment kwam dat er ziekten en plagen in de bodem kwamen die niet meer goed te bestrijden zijn met de beschikbare beschermingsmiddelen. John ging een bodemcursus volgen en ontdekte dat het bollen telen op de gangbare manier het bodemleven vernielt. En ook, dat een gezonde bodem zorgt voor gezonde bollen. En zo begonnen John en Johanna zonder chemische beschermingsmiddelen te werken.

Hoe kan het eigenlijk dat er zo weinig biologische bloembollenbedrijven zijn?

Het overstappen van gangbare bollenteelt naar biologisch was heel moeilijk geeft Johanna aan.

Stel je voor dat je de enige bent die dat doet.

De eerste tijd is je bodem natuurlijk nog niet gezond. Je ziet dat er van alles mis kan gaan met je oogst.

Alle voorlichters die je over de vloer krijgt adviseren je om toch net even dat ene middeltje te gebruiken, om zo je oogst te beschermen.  Dat zijn de voorlichters  waarvan je altijd dacht dat ze het allemaal precies weten en waar iedereen in de bollenwereld altijd naar luistert.

Kun je het je voorstellen?

Dan moet je echt heel stevig in je schoenen staan niet te luisteren naar de voorlichter en je eigen pad te volgen.
Met de eerste jaren misschien wel mislukkende oogsten en weinig tot geen inkomen.

Dat is echt een hele moeilijke beslissing, die niet iedereen kan maken.

Wat het in sommige situaties nog moeilijker maakt, is dat een bedrijf vaak al generaties lang in de familie is.

Het voelt als een vanzelfsprekende plicht om het beste voor het bedrijf te doen. Door bewust te kiezen om een aantal jaren nauwelijks inkomen te hebben, neem je misschien een enorm risico met het levenswerk van de generaties voor je. Dat risico kun je vermijden door toch de chemische middelen toe te passen om je oogst te beschermen.

Hoe werkt het bollen telen eigenlijk, en waarin verschilt biologisch nog meer met de gangbare teelt?

Bij Huiberts Biologische Bloembollen worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest. Ploegen vernielt steeds weer het bodemleven, dus dat doet Huiberts niet meer.

Een ander groot verschil is dat de velden minder intensief worden gebruikt. Van de 70 hectare land, staan er elk jaar maar 35 hectare vol met bollen. Dat is dus maar de helft. De andere helft wordt dan met rust gelaten. Daar staan dan groenbemesters op om stikstof in de bodem te krijgen.  

Het telen van de bollen gaat verder eigenlijk hetzelfde.

Kleine broedbolletjes worden geplant.
Als de tulpen bloeien worden ze gecontroleerd door een keurmeester en als het veld is goedgekeurd kunnen de bloemen er afgehaald worden. Zo geeft de plant geen energie aan het maken van zaad, en kan alle energie naar de bol gaan.
Als de groot geworden moederbol dan wordt geoogst, zitten er weer nieuwe broedbolletjes aan als plantgoed voor het volgende seizoen.

Zo zorgt het bedrijf zelf voor nieuw plantgoed. De moederbollen zijn de bollen die je kunt kopen.

Biologische bollen zijn soms wel wat kleiner dan de gangbare bollen, maar ze zijn wel gezonder en sterker en er zit minstens zoveel voeding in als in een gangbare dikkere bol. Die is vooral groot, maar daar zit relatief weinig voedsel voor de plant in.

Wat is je persoonlijke favoriet?

Dat is de Tulipa Turkestanica. Het is fascinerend om te zien hoeveel insecten er op af komen.

Tulipa Trukestanica
Tulipa Turkestanica, de favoriet van Johanna

Waar ben je het meest trots op in dit mooie bedrijf?

Zonder te hoeven nadenken zegt Johanna: Op John!
Hij ging ondanks de adviezen van de voorlichters en ondanks dat je iets heel afwijkends aan het doen bent dan alle andere bollentelers, toch over op biologisch.

Als enige in de bollenwereld.

Dat was een enorm moeilijke stap. Maar het was een stap die uiteindelijk tot een prachtig bedrijf heeft geleid.

 

Hoe kunnen tuinontwerpers en consumenten helpen om de vraag naar biologische bloembollen te vergroten?

Het begint bij de keuze die je zelf iedere dag maakt om bepaalde producten te kopen. Kies bewust voor biologische bollen.
Wist je dat we in Nederland heel veel bloembollen in een opwelling in de bouwmarkt-aanbieding kopen en vervolgens vergeten te planten? Koop liever met aandacht de iets duurdere biologische bloembollen zodat je ze ook echt gaat planten.

 

Heb je nog andere tips?

Nou, daar kwam een hele onverwachte tip van Johanna…  

Ga eens koken met biologische tulpenbollen…  Dat kan namelijk echt.  Johanna heeft er een kookboek over geschreven met allemaal leuke recepten met biologische tulpenbollen.
Probeer het trouwens niet met de gangbare bollen, want daar worden middelen op gebruikt die niet veilig zijn om te eten.  

Biologische tulpenbol
Kookboek met eetbare bio-bollen

Een paar dagen na het interview

Ik heb ondertussen een tulpenbol in een pannetje gefruit, en met een blaadje sla en een plakje kipfilet op een broodje gelegd. Het was verassend lekker…

Het was een mooi interview met een mooi mens. De trots en de liefde voor haar man, de tulpen, de natuur en hun bedrijf spat er vanaf. 

Het hele verhaal achter de biologische bloembollen ligt een stuk complexer dan ik als consument had verwacht. Ik hoop dat meer bollenbedrijven echt goede mogelijkheden krijgen om over te gaan op biologisch, want zonder hulp is dat voor de meeste bedrijven waarschijnlijk niet eens mogelijk. Daar zou een goed steunpakket ook niet misstaan. Voor de biodiversiteit, de bodem en de prachtige bollen.

In de tussentijd ga ik in ieder geval mijn best doen om iedereen te helpen om zoveel mogelijk levende tuinen mét biologische bloembollen te creëren. 

Wil je ook overstappen op de biologische bollen in je tuin? Kijk dan snel verder op https://biologischebloembollen.nl/

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.