Compost maken? Makkelijk!
Goede compost is heel waardevol voor je tuin. Je kunt natuurlijk elk jaar compost kopen bij het tuincentrum of bouwmarkt. Maar, als je een paar belangrijke stappen volgt, kun je zelf nog altijd de beste compost maken.
Het klinkt heel ingewikkeld, maar als je een paar eenvoudige stappen volgt, dan is het simpel. Echt waar.
En als bijkomend voordeel weet je wat er in zit.
Maar, waar, hoe, en met wat maak je nu compost waar je tuin echt op zit te wachten?
Compostvat of open composthoop?
Je kunt op verschillende manieren compost maken. Als je kleine of middelgrote tuin hebt, is een compostvat het handigste. Zet er eventueel een paar op een rij.
Compostbakken zijn vaten met een deksel aan de bovenkant, een bodem met gaten en aan de onderkant een soort van luikje waar je de compost uit kunt halen als het klaar is.
Heb je veel ruimte in de tuin, dan kun je een open compostbak maken. Dit doe je door vier pallets in een vierkant te zetten en een bodem van bijvoorbeeld gaas te maken. Hierin bouw je dan de composthoop op. Heb je nog meer ruimte over, dan kun je er ook voor kiezen om twee van deze vierkanten tegen elkaar te zetten. Dan gebruik je één om de hoop op te bouwen en de andere om de compost in te keren en het te laten rijpen.
Het voordeel van een compostbak of compostvat is dat het minder snel uitdroogt. Daarnaast is de temperatuur in een compostbak vaak beter dan in een open composthoop.
Waar ga je compost maken
Nu je hebt bepaalt wat voor een type compostbak je gaat gebruiken, is de volgende stap naar een succesvolle composthoop aan de beurt. Je bepaalt nu wat een goede plek is.
Een plek in de halfschaduw of in de ochtendzon is het beste. De zon warmt de compostbak op, wat helpt voor een goede vertering van de plantenresten. Maar omdat de bak niet te lang in de felle zon staat droogt het niet te snel uit. Een ideale middenweg dus.
Bij het bepalen van de beste plek, is het wel belangrijk dat je genoeg werkruimte om de compostbak hebt, want je zult een paar keer per jaar de bak om moeten zetten. Misschien wil je er met een kruiwagen bij kunnen.
Compostbak niet op de tegels
Zet je compostvat niet met de bodem op de tegels, maar op de grond. Op die manier staat de compost in wording in contact met de bodem, en kunnen bodemdieren gemakkelijk in de compost aan het werk gaan om de plantenresten en het groenafval te verteren.
Compost opbouwen in lagen
Een composthoop bouw je op in lagen. De eerste laag, onderin de composthoop bestaat uit mooie compost. Hierdoor komen de wormen al snel door de hele silo heen.
Op deze onderste laag komt het te composteren materiaal in een laag van ongeveer 30 cm. Zorg er voor dat het materiaal alvast mooi fijn geknipt is. Daaroverheen kun je eventueel een handje beendermeel gooien. Doe dit maximaal 2-3 keer in een compostsilo.
De laag wordt afgedekt met een laagje potgrond of compost.
Deze stappen herhaal je steeds.
Compost af en toe omzetten
Wat is dat nou weer?
Omzetten van je compost?
Om het proces van verteren van al die groene resten te versnellen, helpt het als je de compost zo ergens in het vroege voorjaar en ergens in de zomer een keer ‘omzet’.
Eigenlijk komt het er op neer, dat je de hele bak leeghaalt en weer in omgekeerde volgorde vult.
Wat bovenin de compostbak zat doe je als eerst er weer in, wat onderin zat doe je bovenop. Zo komt overal weer even goed lucht bij. Soms komen er gedeeltes in de composthoop die erg aan elkaar plakken of die heel hard zijn. Deze worden weer losgehaald en kunnen zo weer verder composteren.
Wat doe je in de compostbak?
Nu je weet dat je de compostbak in lagen opbouwt, is het natuurlijk ook handig om te weten wat je goed kunt gebruiken in je compostvat.
Het beste is om de lagen met verschillende materialen af te wisselen. Je kunt prima gras op de composthoop gooien, maar niet vier lagen achter elkaar.
Dan is het beter om steeds af te wisselen met bijvoorbeeld een laag met bladeren of een laag met fijngehakt snoeiafval en dergelijke. Maar let op, bladeren en houtsnippers kun je beter in wat dunnere lagen gebruiken.
Wat je liever niet op je composthoop gebruikt, is onkruid wat bijvoorbeeld bijna in zaad staat. Of onkruiden die zich gemakkelijk door een klein stukje wortel verder verspreiden. Dit soort groenafval gooi je beter in de groene container om te voorkomen dat ongewenste planten zich door je tuin verspreiden als je de compost gaat gebruiken.
Ongekookt groenafval kan ook prima op de composthoop. Maar let op met de wortels van koolplanten en aardappels, hier kunnen ziektes in zitten die zich zo door je tuin kunnen verspreiden.
Vochtig houden van de hoop
De compostsilo of composthoop moet vochtig blijven. Af en toe wat water geven is dus belangrijk. Maar te vochtig is ook weer niet goed. Als je een bal maakt van de compost en je kunt er vocht uit knijpen, is het te nat.
Verrijken van compost
In compost zit van zichzelf niet heel veel voedingsstof. Het is vooral een hele goede bodemverbeteraar.
Maar je kunt de compost heel gemakkelijk verrijken. Dit kun je doen door een paar handen beendermeel toe te voegen. Maar je kunt de composthoop ook bevochtigen met brandnetelgier. In de brandnetelgier zitten stoffen (oxaalzuur) die je planten sterk maken tegen allerlei plagen en ziektes. In een volgende blog leg ik uit hoe je gier kunt maken en gebruiken.
Wanneer is de compost klaar?
De compost is klaar als er bijna geen wormen meer in zitten. De wormen hebben hun werk namelijk gedaan.
Compost die klaar is voor gebruik, is mooi fijn.
De kleur is bruin of zwart en het geurt nauwelijks.
Prima te gebruiken. Hoe en wanneer je compost kunt toepassen, lees je in deze blog
Maak jij je eigen compost? Of loop je nog ergens tegenaan bij het maken van je compost? Laat het me weten in een reactie.
[…] deze blog Compost maken? Makkelijk! kun je meer lezen over hoe je gemakkelijk zelf compost kunt […]