Bemesten of compost strooien – Tuinonderhoud in maart

Bemesten of Compost strooien?

Ken je dat? Dat je in het voorjaar naar het tuincentrum gaat en je ziet schappen vol met allerlei verschillende meststoffen?

Je hebt hele algemene meststoffen zoals koemestkorrels, maar voor allerlei verschillende planten en struiken zijn ook weer aparte meststoffen te koop. Dus… al snel slaat de twijfel en de keuzestress toe.

Geen wonder dat veel klanten aan mij vragen wat de tuin aan voeding nodig heeft.

Maar wees gerust, het antwoord is veel minder ingewikkeld dan het lijkt als je het tuincentrum door loopt. Met goede compost kom je namelijk een heel eind.

Compost, dat is echt geweldig mooi spul!

Echt voor iedere tuin. En ik zal je precies vertellen waarom:

compost in de tuin

compostbakken

Organische voedingsstoffen

Goede compost bevat organische voedingsstoffen. Dat zijn natuurlijke voedingsstoffen die heel langzaam worden afgegeven aan de bodem. De planten kunnen ze dan opnemen. Omdat de planten niet opeens een heleboel voedsel in hapklare brokken bij de wortels krijgen, blijven de planten sterk en krijgen ze niet opeens teveel voeding.

Compost wanneer het je uitkomt

Compost kun je elk jaar strooien. Het kan op elk moment waarop het je uitkomt, maar meestal wordt het in het voorjaar of in het najaar op de tuin gebracht. Mijn favoriete voordeel van compost strooien in het voorjaar is dat het niet alleen goed is voor je tuin, maar het helpt ook om de eerste periode het onkruid te onderdrukken. Je gebruikt het als een mulchlaag. Het bespaart je dus ook nog een hoop werk.

Compost niet in de grond werken

Het is helemaal niet nodig om compost door de grond te werken of in te harken. Juist niet! Door de compost op de grond aan te brengen, wordt het bodemleven flink gestimuleerd. De wormpjes en andere hele nuttige beestjes laten die laag compost die je hebt opgebracht vanzelf ‘verdwijnen’ in de bodem. Zo help jij het bodemleven en de beestjes in de bodem helpen vervolgens jou om de voeding bij de planten te krijgen en om je borders gezond te houden. Ideaal toch? En het leuke is, dat het bodemleven in je tuin niet alleen goed werk doet voor je tuin, maar het trekt ook weer meer vogels naar de tuin die een lekkere regenworm komen snoepen.

compost bodemleven merel met regenworm

merel met regenworm

Vocht vasthouden in de bodem

Compost zorgt ervoor dat de grond beter vocht kan vasthouden, doordat de grond meer humus bevat. Vooral op zandgrond is dit een groot voordeel. Arme zandgrond heeft de neiging om bijna geen water vast te houden. En met zomers zoals we vorig jaar hadden is het wel handig als de grond het water iets beter kan vasthouden. Het is wel belangrijk om ieder jaar een laagje van dit zwarte goud op de tuin te brengen, want de humus moet wel ieder jaar worden aangevuld. In de loop van de tijd verdwijnt het namelijk wel steeds meer. Door de compost houdt zandgrond ook beter de voedingsstoffen vast.

Compost op kleigrond

Kleigrond is heel zwaar te bewerken. Door elk jaar een laagje compost op te brengen, kleeft de klei minder sterkt aan elkaar en wordt het gemakkelijker te bewerken. Door de compost wordt de structuur beter en kan overtollig water ook beter weg. Dat is prettig in je moestuin, maar ook in de siertuin. Wil je weten welke grondsoort je in je tuin hebt? Volg dan de stappen in deze Checklist.

regenworm bodemleven compost mest

regenworm aan het werk

Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin?

Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo’n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg.

Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten. Want dan ben je vervolgens extra veel aan het onkruid wieden.

Je kunt gemakkelijk zelf compost maken, maar let er dan goed op wat je gebruikt in je compostvat. Je wilt geen zevenblad wortels door de tuin verspreiden…

In deze blog Compost maken? Makkelijk! kun je meer lezen over hoe je gemakkelijk zelf compost kunt maken.

Verdere bemesting?

Of verdere bemesting nodig is, hangt af van de basis van de bodem. Als die goed is, en de planten in de tuin zijn geschikt voor de grondsoort en de omstandigheden in je tuin, hoeft er weinig aan extra bemesting te gebeuren. Is de bodem eigenlijk te arm voor de planten die er in staan, of is de bodem in je tuin eigenlijk niet zo geschikt voor de planten die er in staan, dan is het een ander verhaal. Dan kun je bijvoorbeeld wat extra koemestkorrels geven of bemesting die speciaal voor de planten in jouw tuin geschikt is.

Zo zie je maar wat het échte zwarte goud is…
Hoe vaak strooi je eigenlijk compost op de tuin? En zou je willen leren hoe je zelf goede compost kunt maken? Laat het me weten in een reactie achter onder deze blog.

22 Responses to “Bemesten of compost strooien – Tuinonderhoud in maart

 • Desiree Huisman
  4 jaar ago

  hallo, is het ook erg of nadelig als je de compost hebt gegeven aan de planten en het blijft dan ook nog een tijd droog weer, dan wordt het niet zo goed ingeregend, maakt dat nog uit? kun je het dan beter geven vlak voor dat het gaat regenen? tegenwoordig zijn de lentes ook al droog, dat er weinig regen valt.

  • Hallo Desiree, Het is geen probleem om compost te strooit bij droog weer. Bij sommige meststoffen moet je er wel op letten dat het niet te zonnig en droog is, omdat er anders verbranding kan optreden. Met compost is dat niet zo. Je kunt het gewoon laten liggen en je hoeft het ook niet vochtig te maken.
   Succes!

   Groet,
   Sandra

 • johan van van veluw
  3 jaar ago

  ik wil graag compost op mijn gazon strooien, kan dat en wanneer ????

  • Dag Jan,
   Bedankt voor je vraag.
   Jazeker kun je compost strooien.
   Het beste kun je dat zo rond half/eind maart doen. Je strooit dan gewoon een laagje fijne compost over je gazon, het liefst elk jaar weer.

   Hartelijke groet,
   Sandra

 • Liesbeth Smits
  2 jaar ago

  Hallo Sandra, als er compost op het gras aangebracht is in (eind) maart, wanneer mag en kan ik dan op het gras lopen/ liggen?

  • Dag Liesbeth,
   Bedankt voor je vraag. Je kunt in principe gewoon af en toe over het gras lopen. Liggen zou ik de eerste weken even niet doen, want het duurt een paar weken voor de compost door de bodemdiertjes de bodem in is gewerkt, dus dan worden je kleren gelijk helemaal vies :).

 • Vraagje
  Is topdressing compost genoeg om moestuin te bemesten ,en zo ja hoeveel moet ik dan gebruiken hiervan.
  Of zou ik andere compost moeten gebruiken.

  • Welke bemesting nodig is, en hoeveel je nodig hebt voor je moestuin hangt heel erg af van hoe de grond op dit moment is en ook wat je wilt gaan verbouwen. Als je compost in de moestuin gebruikt, dan is het in ieder geval belangrijk om goed verteerde compost te gebruiken. Als je aan oude stalmest, of eventueel paardenmest kunt komen, dan is dit ook erg goed voor de moestuin.

 • Hallo,heb al jaren een moestuin, tot 3 jaar geleden alles prima, maar de laatste 3 jaren groeit alles heel slecht. Kleine boonstruikjes, kleine koolplanten, uien groeien niet wortels niet etc. Heb een bodemtest gedaan, waaruit bleek dat alle waardes in de grond te hoog zijn. Heb laatste jaren niets meer gedaan behalve af en toe kunstmest. Ook dit jaar gaat het niet goed. Wat kan ik nog doen, elk jaar alle energie voor nagenoeg geen opbrengst.

  • Hallo Marianne,
   Vervelend dat je planten in de moestuin niet meer goed groeien. Het klinkt als overbemesting. Door overbemesting kan het ook gebeuren dat planten de nodige sporenelementen niet goed meer kunnen opnemen en dat ze achterblijven in groei en gevoelig worden voor ziektes. Ik zou in ieder geval de komende jaren juist niet bemesten met kunstmest.

 • Raad je compost ook aan voor potten? Zo ja, hoeveel deel compost moet ik gebruiken? En hoeveel deel potgrond?

 • In het najaar strooi ik zoveel mogelijk bladeren over m’n planten in de borders om ze te beschermen. In het voorjaar haal ik de eerste laag weg en de rest laat ik liggen en strooi daar de compost over heen. Is dat wel goed of moet ik het gehele bladerdek weghalen?
  Soms strooi ik in het late voorjaar over de kale plekken ook nog wat houtsnippers om te voorkomen dat er teveel onkruid gaat groeien en de bodem teveel uitdroogt als het een warme droge zomer wordt.

 • Angelique Tang
  4 maanden ago

  Dank voor de tips ik heb de volgende vraag. Ik heb compost, zwarte grond en organische meststoffen aangeschaft. Maar wat is nu de goede volgorde voor de planten borders?

  • Dag Angelique, Ik weet niet hoe de situatie in jouw borders nu is en wat jouw planten nu nodig hebben. Heeft je border behalve compost wel aanvullende voeding nodig? Kun je zien of ze tekorten hebben? Zijn de planten in de border geschikt voor de bodem in je tuin, of hebben ze altijd wat extra aandacht nodig omdat ze eigenlijk een andere grondsoort of groeiomstandigheden nodig hebben? En is de zwarte grond die je hebt aangeschaft bijvoorbeeld bemeste tuinaarde? Of is het alleen bedoeld om de grond aan te vullen omdat de border verzakt is? Dat zijn allemaal onderwerpen die invloed hebben op het antwoord van voor jouw tuin de beste aanpak is.

   Groet,
   Sandra

 • Hoi Sandra

  Wanneer ik sperciebonen in de volle grond heb gezaaid kan ik dan wat compost strooien over de grond of moet de compost in het plantgat?

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.