Bemesten of compost strooien – Tuinonderhoud in maart

Bemesten of Compost strooien?

Ken je dat? Dat je in het voorjaar naar het tuincentrum gaat en je ziet schappen vol met allerlei verschillende meststoffen?

Je hebt hele algemene meststoffen zoals koemestkorrels, maar voor allerlei verschillende planten en struiken zijn ook weer aparte meststoffen te koop. Dus… al snel slaat de twijfel en de keuzestress toe.

Geen wonder dat veel klanten aan mij vragen wat de tuin aan voeding nodig heeft.

Maar wees gerust, het antwoord is veel minder ingewikkeld dan het lijkt als je het tuincentrum door loopt. Met goede compost kom je namelijk een heel eind.

Compost, dat is echt geweldig mooi spul!

Echt voor iedere tuin. En ik zal je precies vertellen waarom:

compost in de tuin

compostbakken

Organische voedingsstoffen

Goede compost bevat organische voedingsstoffen. Dat zijn natuurlijke voedingsstoffen die heel langzaam worden afgegeven aan de bodem. De planten kunnen ze dan opnemen. Omdat de planten niet opeens een heleboel voedsel in hapklare brokken bij de wortels krijgen, blijven de planten sterk en krijgen ze niet opeens teveel voeding.

Compost wanneer het je uitkomt

Compost kun je elk jaar strooien. Het kan op elk moment waarop het je uitkomt, maar meestal wordt het in het voorjaar of in het najaar op de tuin gebracht. Mijn favoriete voordeel van compost strooien in het voorjaar is dat het niet alleen goed is voor je tuin, maar het helpt ook om de eerste periode het onkruid te onderdrukken. Je gebruikt het als een mulchlaag. Het bespaart je dus ook nog een hoop werk.

Compost niet in de grond werken

Het is helemaal niet nodig om compost door de grond te werken of in te harken. Juist niet! Door de compost op de grond aan te brengen, wordt het bodemleven flink gestimuleerd. De wormpjes en andere hele nuttige beestjes laten die laag compost die je hebt opgebracht vanzelf ‘verdwijnen’ in de bodem. Zo help jij het bodemleven en de beestjes in de bodem helpen vervolgens jou om de voeding bij de planten te krijgen en om je borders gezond te houden. Ideaal toch? En het leuke is, dat het bodemleven in je tuin niet alleen goed werk doet voor je tuin, maar het trekt ook weer meer vogels naar de tuin die een lekkere regenworm komen snoepen.

compost bodemleven merel met regenworm

merel met regenworm

Vocht vasthouden in de bodem

Compost zorgt ervoor dat de grond beter vocht kan vasthouden, doordat de grond meer humus bevat. Vooral op zandgrond is dit een groot voordeel. Arme zandgrond heeft de neiging om bijna geen water vast te houden. En met zomers zoals we vorig jaar hadden is het wel handig als de grond het water iets beter kan vasthouden. Het is wel belangrijk om ieder jaar een laagje van dit zwarte goud op de tuin te brengen, want de humus moet wel ieder jaar worden aangevuld. In de loop van de tijd verdwijnt het namelijk wel steeds meer. Door de compost houdt zandgrond ook beter de voedingsstoffen vast.

Compost op kleigrond

Kleigrond is heel zwaar te bewerken. Door elk jaar een laagje compost op te brengen, kleeft de klei minder sterkt aan elkaar en wordt het gemakkelijker te bewerken. Door de compost wordt de structuur beter en kan overtollig water ook beter weg. Dat is prettig in je moestuin, maar ook in de siertuin. Wil je weten welke grondsoort je in je tuin hebt? Volg dan de stappen in deze Checklist.

regenworm bodemleven compost mest

regenworm aan het werk

Hoe en wanneer breng je dan compost in de tuin?

Als je elk jaar in het voorjaar of in het najaar een laagje van zo’n 2 tot 5 centimeter over je tuin verdeelt, is dat in principe genoeg.

Let wel heel goed op, dat het goede compost is en dat er vooral geen onkruidzaden in zitten. Want dan ben je vervolgens extra veel aan het onkruid wieden.

Je kunt gemakkelijk zelf compost maken, maar let er dan goed op wat je gebruikt in je compostvat. Je wilt geen zevenblad wortels door de tuin verspreiden…

In deze blog Compost maken? Makkelijk! kun je meer lezen over hoe je gemakkelijk zelf compost kunt maken.

Verdere bemesting?

Of verdere bemesting nodig is, hangt af van de basis van de bodem. Als die goed is, en de planten in de tuin zijn geschikt voor de grondsoort en de omstandigheden in je tuin, hoeft er weinig aan extra bemesting te gebeuren. Is de bodem eigenlijk te arm voor de planten die er in staan, of is de bodem in je tuin eigenlijk niet zo geschikt voor de planten die er in staan, dan is het een ander verhaal. Dan kun je bijvoorbeeld wat extra koemestkorrels geven of bemesting die speciaal voor de planten in jouw tuin geschikt is.

Zo zie je maar wat het échte zwarte goud is…
Hoe vaak strooi je eigenlijk compost op de tuin? En zou je willen leren hoe je zelf goede compost kunt maken? Laat het me weten in een reactie achter onder deze blog.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.