8 alternatieven voor je buxushaag

Heeft je buxushaag de zomer overleeft?

De buxusmot heeft in het hele land flinke schade veroorzaakt aan de buxushaagjes in de tuin. Jammer,  maar het geeft ook weer nieuwe kansen.
Er zijn meer alternatieven dan de Japanse hulst (Ilex crenata) of de Taxus die als dé buxusvervangers overal aangeprezen wordt.

buxusmot en de alternatieven voor buxushaagDe buxusmot is een echte plaag geworden

Wintergroene gladgeschoren haagjes kun je heel goed maken met:

  • Japanse Hulst (Ilex crenata), deze kun je goed in vorm houden, net als de buxus;
  • Struikkamperfoelie (Lionicera nitida). Deze is goed strak in vorm te snoeien, maar kan ook goed in een wat wildere tuin.

Wintergroene bloeiende haagjes kun  je bijvoorbeeld maken met:

  • Escallonia ‘red dream’ is een met rozerood bloeiend groenblijvend heestertje waar je een haagje mee kunt maken. Dit heestertje wordt ongeveer 80 cm hoog. Wel op een zonnig plekje neerzetten;
  • Lavendel (Lavandula) is er in allerlei soorten en kan goed als klein haagje worden geplant. De lavendel heeft als extra voordeel dat het heerlijk ruikt en dat het de vlinders en bijen helpt;
  • Dwergmispel (Cotoneaster dammeri ‘Streibs Findling’) bloeit onopvallend, en krijgt rode bessen die tot in de winter aan de struik blijven zitten en die bij vogels in trek zijn. Deze haag kun je mooi strak snoeien.
  • Struikklimop ( Hedera helix ‘Arborescens’). De bloeiende struikklimop, niet te verwarren met de bekende klimmende Hedera. Deze Hedera klimt niet, maar vormt een mooie dichte struik, die in september/oktober bloeit en daarna zwarte besjes krijgt. Een goede plant voor bijen, nuttige insecten en vogels.

escallonia als alternatief voor buxushaag

Escallonia ‘red dream’ als bloeiende en wintergroene vervanger voor buxushaag

Vrolijk bloeiende haagjes kun je maken met:

  • Ganzerik (Potentilla fructiosa), een vrolijk bloeiend heestertje die van juni tot en met september bloemen geeft. Er zijn verschillende kleuren (van geel, oranje tot roze en wit).
  • Spierstruik (Spiraea japonica), deze bloeit van juni tot augustus in wit of in roze. De spierstruik zal wel wat breder worden dan de gemiddelde buxushaag.
  • Sint Janskruid (Hypernicum moseranium), deze gele bloeier wordt ongeveer 50 cm hoog. Er zijn ook hogere varianten te krijgen. De kleur moet natuurlijk wel een beetje bij je tuin passen.

potentilla haag als vervanger voor buxus

Potentilla is een vrolijk bloeiend struikje waar je een mooi haagje mee kunt maken

Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden.  Welk alternatief zou jij kiezen? Deel het in de comments.

In mijn blog Buxusrups – Wat nu? kun je meer lezen over de verschillende verantwoorde manieren waarop je je buxus kunt beschermen tegen de buxusmot.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.