7x Onderhoudsarm Tuinieren
Wil jij graag een tuin die mooi is, maar die heel gemakkelijk in onderhoud? Het lijkt zo handig om dan de tuin maar te bestraten. Maar het kan ook anders. Met deze tips krijg je een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Zo kun je heerlijk in je luie stoel op je terras zitten.
1. Grote tegels.
Over het terras gesproken. Een terras kost veel onderhoud. Als je het netjes wilt houden ben je regelmatig aan het vegen. Minstens jaarlijks met de hogedrukspuit aan de gang. En het ergste: Tussen elk voegje komt vroeg of laat onkruid naar boven. De bestrating beperken en kiezen voor wat grotere tegels, geeft je minder werk.
2. Verhoogde plantvakken.
Door verhoogde plantvakken te maken van minimaal 40 cm hoog, kun je zittend op de rand je onkruid wieden. Niet meer bukken of door de knieën. Relaxed toch? Maak de bakken ook niet te breed. Een breedte van 120cm is ideaal. Je kunt dan op verschillende plekken zittend op de rand makkelijk de hele bak bereiken.
Er zijn speciale blokken voor in de handel, maar je kunt vaak gratis stoeptegels krijgen, waar je bakken van kunt maken.
3. Bodembedekkers.
Goede bodembedekkers zorgen dat er minder onkruid in de border komt. De grond droogt ook minder snel uit, waardoor je in de zomer minder snel hoeft water te geven.
4. Standplaats.
Planten die op een ideale standplaats staan, hebben niet veel extra aandacht nodig. Twee keer per jaar een mooie laag compost is dan genoeg. Zorg er dan ook voor dat je planten in de tuin zet die wat snoeien betreft niet te ingewikkeld zijn. Lees meer over de goede planten op de goede plek in deze blog met tips over het maken van een beplantingsplan
5. Planten die in de tuin passen.
Niets zo vervelend als een prachtige boom of heester in de tuin te hebben, die binnen een paar jaar te groot wordt voor de tuin. Bomen en heesters kies je om lang plezier van te hebben. Kies daarom bomen of heesters die over vijf of tien jaar ook nog in je tuin passen. Zo kun je lang genieten van je planten en voorkom je onnodig snoeiwerk of weghalen van de heesters of bomen.
6. Niet teveel opruimen.
Vergeet je tuin winterklaar te maken. Gewoon niet meer doen. Tenminste niet op de manier dat alles er geknipt en geschoren uitziet voor de winter. Het heeft meer voordelen dan dat het je werk scheelt. Welke klussen je beter wel kunt doen voor de winter kun je hier lezen. Uitgebloeide planten zien er ook in de winter vaak nog leuk uit. En als je tuin iets rommeliger is, biedt je tuin overwinteringsplek aan nuttige dieren (insecten, egels). Ook vogels zijn je dankbaar omdat ze veel meer voedsel vinden zoals zaden en insecten. Zo geniet je jaarrond van je onderhoudsvriendelijke tuin!
7. Bodemleven.
Door twee keer per jaar een laagje goede compost in de tuin te strooien, hebben regenwormen en ander bodemleven lekker te eten en zorgen ze voor goede grond in je tuin. Je hoeft het niet eens onder te werken. Het bodemleven gaat het werk voor je doen. En het heeft nog meer voordelen. Als je schone compost gebruikt dan komt minder onkruid in je tuin en het is ook nog eens beter voor je planten. De plantje worden gezonder en sterker dan wanneer je kunstmest geeft en het actieve bodemleven wat ontstaat zorgt er voor dat de planten gemakkelijker de voeding en vocht kunnen opnemen. In deze blog over compost kun je meer leren over compost. Allemaal voordelen dus. Genieten vanuit je luie stoel.
Met deze 7 tips houd je tijd over om echt groen te genieten in je eigen onderhoudsvriendelijke oase.
Bodembedekkers zijn inderdaad handig wanneer je onkruid wilt voorkomen. Ik merkte ook meteen dat ik mijn planten minder snel water hoefde te geven. Ik zou het zeker opnieuw overwegen als ik mijn tuin ga veranderen.
Dag Vincent,
Inderdaad. Het scheelt een boel werk én het staat ook nog eens mooi. Ideaal wat mij betreft.