7 voorjaarsklussen waar je de hele zomer van nageniet

Tuinklussen in maart/april

Het is nu echt voorjaar. Dat betekent dat heel veel klussen in de tuin juist nú kunnen gebeuren. Als je het goed aanpakt kun je het hele seizoen extra genieten van je tuin.

Ben je het overzicht een beetje kwijt van wat er allemaal moet gebeuren? Dan vind je hier een overzicht van de belangrijkste klussen in je tuin in maart. Als je deze soms iets grotere klussen eenmaal hebt gedaan, is het vooral een kwestie van bijhouden en genieten tot aan het najaar.

1. Bloeiende heesters snoeien in het voorjaar

Veel bloeiende heesters kun je in het voorjaar (maart tot begin april) snoeien. Maar let op, want dat geldt niet voor alle heesters! Een handig trucje om te ontdekken welke heesters je nu moet snoeien is door te kijken wanneer de plant bloeit.

Bloeit een heester voor 21 juni? Dan laat je die struik nu met rust. Een bekend voorbeeld hiervan is de Forsythia. Deze kun je beter na de bloei snoeien. Als een heester in de tweede helft van de zomer bloeit, kun je in het vroege voorjaar gaan snoeien.

Bloeit een heester in de tweede helft van de zomer, dan is het nu de tijd om te snoeien.

Een aantal bekende heesters die je nu moet snoeien zijn:

  • Vlinderstruik (Buddleja). De Vlinderstruik kun je elk jaar tot zo’n 20-40 cm boven de grond afknippen. Daardoor zal de struik elk jaar rijk blijven bloeien.
  • Rode Kornoelje (Cornus Sanguinea). Deze struik staat bekend om de felrode takken. Wanneer de struik niet wordt gesnoeid, verliezen de takken de rode kleur. Je kunt de hele struik op 20-40 cm van de grond afknippen. Wil je liever niet zo’n groot open gat in je tuin? Dan kun je er ook voor kiezen om ieder jaar een helft van het aantal takken weg te knippen.
  • Struikganzerik (Potentilla fructiosa). Een leuk langbloeiend struikje die ook als bloeiend haagje toegepast kan worden. Deze houd je mooi door in maart de overhangende takken weg te snoeien. Wordt het heestertje op den duur toch minder mooi, snoei dan gerust de hele struik terug tot 20 cm boven de grond.
  • Pluimhortensia (Hydrangea  paniculata). Een hortensia die te herkennen is aan de kegel- of pluimvormige bloei. De Pluimhortensia hoeft niet ieder jaar gesnoeid te worden. Regelmatig snoeien zorgt wel dat de plant mooi blijft en rijk blijft bloeien. Deze hortensia snoei je het beste door de hele heester op ongeveer 20 cm boven de grond af te knippen.
  • Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla).  Deze hortensia hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden, maar het houdt de plant wel mooier als deze af en toe verjongt wordt. Dit doe je het beste door jaarlijks een derde van de dikste en oudste takken weg te knippen. Zo kun je de hele struik in 3 jaar verjongen. Deze hortensia bloeit op oud hout. Dat wil zeggen dat op de uitlopers die er komen door het snoeien het eerste jaar geen bloemen komen. Als de plant echt te groot wordt, kan alles kort worden geknipt, maar dan zal er in het eerste jaar geen bloei komen.
  • Lavendel (Lavendula). De lavendel is een plant waar je even goed bij moet opletten. Als je de lavendel nooit snoeit, dan gaat de plant verhouten en wordt het een losse struik die in de binnenkant helemaal verhout en lelijk wordt. Dat kun je voorkomen door elk jaar een beetje te snoeien. De lavendel knip je nooit terug tot op het hout. Als je dat wel doet, loop je het risico dat de plant niet meer uitloopt. Alleen onder ideale omstandigheden en in hele luchtige grond, zou het kunnen dat de lavendel toch weer uitloopt op het hout als je te ver terugsnoeit. Als alternatief kun je de lavendel uitgraven en dieper terug planten. Dit doe je op zo’n manier dat de houtige delen van de struik voor een groot gedeelte onder de grond staan. De jongere lavendeltakken van de struik groeien weer uit en zo wordt je plant na verloop van tijd weer mooi vol en groen.

2. klimplanten snoeien in het voorjaar

Hier geldt eigenlijk meestal dezelfde vuistregel als bij heesters. Klimplanten die na 21 juni bloeien kunnen in het voorjaar worden gesnoeid. Voor sommige soorten is dat even opletten geblazen. Die hebben varianten die in het voorjaar bloeien, maar ook soorten die na 21 juni bloeien. Clematis is zo’n plant waar je even goed bij moet opletten.

3.Siergrassen snoeien

Siergrassen zijn er in soorten die in de winter groen blijven en in soorten die niet wintergroen blijven. Siergrassen die niet wintergroen zijn moeten in het voorjaar afgeknipt worden. Knip het gras kort af. Binnen een paar weken zie je dan de groene sprieten weer tevoorschijn komen.

Siergrassen die wintergroen blijven, zoals bijvoorbeeld Festuca worden meestal niet gesnoeid. Maar ook deze grassen kunnen prima geknipt worden in het voorjaar.  Bij grassen hoef je niet bang te zijn om te snoeien. Het enige wat kan gebeuren is dat je een mooie volle bos als resultaat krijgt.

4. Planten scheuren

Veel vaste planten blijven mooier als ze om de 3-4 jaar gescheurd worden. Het houdt de planten jong en sterk en het zorgt er voor dat de planten rijk blijven bloeien. Je kunt planten scheuren door ze uit te graven en dan de pol met een scherpe spade of met een spitvork in stukken te steken. Het midden van de plant, het hart, gooi je weg. De andere stukken kun je weer terugplanten of je kunt er iemand anders blij mee maken.

Planten die je heel goed kunt scheuren zijn de pollenvormende vaste planten zoals bijvoorbeeld Daglelie (Hemerocallis), Hemelsleutel (Sedum), Duizendblad (Achillea),  Geraniumsoorten, Salvia.

5. Grasveld

Nu de temperatuur omhoog gaat begint het gras weer te groeien. De ideale tijd om het grasveldje weer bij te werken en te bemesten of compost te strooien.

 Door te verticuteren kun je gemakkelijk het mos uit het grasveld halen en daarna de legen plekken weer inzaaien.

Als je niet per sé grasveld als een biljartlaken wilt hebben, kun je ook denken aan de bijen en vlinders door af en toe het gras iets minder vaak te maaien en ‘onkruiden’ te laten staan als voedsel voor nuttige insecten. het staat ook nog eens vrolijk als er in je grasveldje hier en daar wat plukjes madeliefje, hondsdraf, brunel, vergeet-me-nietjes en andere leuke ‘onkruidjes’ staan.

6. compost strooien

In de lente is het ook een goede tijd om compost te strooien.  Compost is echt geweldig. Goed voor de bodem, vocht, voeding en voor het bodemleven. In deze blog over compost kun je heel veel informatie over compost vinden.

7. Tuinplannen maken

Wil je de tuin iets veranderen is het nu de tijd om nog plannen te maken. Als je bijvoorbeeld planten aan het scheuren bent, is het een mooie gelegenheid om te bepalen of je ze op dezelfde plek terug wilt zetten, of misschien toch op een andere plek. 

Als je aan het snoeien bent en je bedenkt dat je favoriete heester op meer plekken in de tuin terug zou moeten komen, kun je alvast een stek nemen zodat je die later in het seizoen kunt uitplanten.

Nu de voorjaarsklussen, straks extra genieten

Als je deze klussen zo in maart/april gaat doen, heb je daar de hele zomer profijt van. De planten die zijn gesnoeid houd je gezond en mooi. De bloei is prachtig en het scheelt je in de zomerperiode een extra werk waardoor je meer tijd over hebt om van je tuin te genieten, juist als die op zijn mooist is.

Om nog langer te genieten van de bloei van je vaste planten kun je eind mei nog de Chelsea Chop toepassen. Je snoeit vaste planten dan deels voor de bloei om een nog uitbundigere bloei te krijgen. Hoe je dat aanpakt en met welke planten je dit goed kunt doen, lees je in deze blog over vaste planten snoeien.

Wil je meer hulp nodig bij het maken van je tuinplannen? Ik adviseer je graag. Neem vrijblijvend contact op via dit contactformulier

*Deze blog is geüpdatet op 2 maart 2024

7 Responses to “7 voorjaarsklussen waar je de hele zomer van nageniet

  • Marie de Jonge
    4 jaar ago

    Bedankt voor het delen van deze tuinklussen. Ik moet mijn tuin ook grondig gaan aanpakken, omdat ik hier vorig jaar maar weinig tijd voor had. Ik ga in ieder geval beginnen met snoeien en opruimen. Zo krijg ik vast meer overzicht.

  • Wij pakken onze tuin ook graag aan in het voorjaar, zodat we de zomers kunnen genieten van deze fijne plek. Deze lente gaan we ook een stuk van onze tuin renoveren, zodat we meer planten kunnen plaatsen die voor schaduw zorgen. Ik kijk erg uit naar het resultaat!

  • Leuk om hier meer te weten te komen over verschillende soorten struiken en planten. Mijn tuin heeft namelijk ook een opknapbeurt nodig. Ik vind het belangrijk dat ik mijn tuinonderhoud gemakkelijk zelf kan uitvoeren.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.