7 Tips voor een kindvriendelijke tuin
Hoe maak je van een kleine tuin een kindvriendelijke, groene oase? Het inrichten van een kleine tuin kan echt een uitdaging zijn. Je wilt dat je kinderen er lekker kunnen spelen, en tegelijkertijd een mooie tuin creëren. Hoe kies je de planten daarop uit en hoe zorg je ervoor dat je tuin kindvriendelijk én gezellig én mooi wordt?
1. Zorg voor groen in de tuin.
Natuurlijk wil je een terras om lekker te genieten van de zon en de spelende kinderen, maar betegel niet meer dan nodig. Een goed terras en een paadje naar de schuur en de achteruitgang is vaak al voldoende. In een tuin met groen valt meer te beleven. Er zijn meer vogels te zien en in een grasveldje kun je natuurlijk heerlijk naar sprinkhanen, krekels en klavertjes-vier zoeken. Als je kind op gras valt, hoef je minder snel de pleisters tevoorschijn te halen. Daarnaast zorgt groen voor een koelere tuin in de zomer. Daardoor is het ook in de warmste zomers prettiger vertoeven in de tuin.
2. Laat de schutting/tuinafscheiding begroeien.
Zo creëer je wat hoogte in de beplanting en het trekt vogels, vlinders, insecten aan. Je kunt kiezen voor de standaard Hedera (klimop), maar ook voor bloeiende planten zoals Clematis, Kamperfoelie. Druiven of doornloze bramen kunnen ook heel goed.
3. Kies sterke planten!
Met een grasveld en een terras heb je natuurlijk nog geen gezellige tuin. Kies daarom ook planten uit die bloeien en die tegen een stootje kunnen, zodat niet alle planten op één zaterdagmiddagje voetballen al geknakt en gebroken op de grond hangen. Sterke planten zijn bijvoorbeeld Geranium ‘Rozanne’. Het voordeel van deze plant is dat ze van mei tot november bloeit en de plant verdraagt zon maar ook wat schaduw heel goed.
Houd je meer van struiken, dan is de Vlinderstruik een hele mooie struik waar veel vlinders op af komen. Er is tegenwoordig ook een laagblijvende soort (Buddleja davidii ‘Free Petite’) die je heel mooi in groepen kunt planten. Toch heerlijk als je samen met je kind naar al die vlinders kunt kijken? Heb je een kleine tuin, dan zijn er hele mooie zuilfruitbomen te koop. Die worden maximaal een meter breed en ze groeien als een zuil. Let dan wel even op welke soorten je nodig hebt om fruit te kunnen krijgen (kruisbestuiving), of dat je zelfbestuivers hebt. Wil je liever een gewone boom, kijk dan voor je een boom koopt, eerst hoe breed en hoog de boom wordt en bedenk ook goed waar je de boom plant. Er zijn genoeg bomen die goed in een kleine tuin passen en het is jammer als je een boom na een paar jaar al flink moet snoeien of zelfs uit de tuin moet halen omdat het te groot wordt. Wil je meer tips hoe je een goed beplantingsplan kunt maken? Lees dan ook deze blog met 10 tips voor een goed beplantingsplan
4. Laat je kinderen meehelpen
Veel kinderen vinden het leuk om te helpen met groenten of kruiden kweken. Er zijn tegenwoordig veel makkelijke moestuinbakken te koop waar je groenten en kruiden heel goed in kunt kweken. Als je ook kruiden gaat kweken, laat dan ook af en toe wat in bloei komen. Daar komen vaak nuttige en mooie insecten (bijen, vlinders) op af. Zo is er veel te zien voor je kind.
5. Het eigen tuintje!
Houd een klein hoekje of randje vrij wat je ook echt aan de kinderen geeft, zodat ze hun eigen tuintje hebben. Hier kun je bijvoorbeeld de kinderen een vlinder- of bijenmengsel te zaaien. Dat kan al een randje van 30 cm langs de schutting zijn. Jaarlijks is er in april zelfs een landelijke zaaidag waar je aan mee kunt doen (22 april 2018). Veel kinderen vinden het leuk om te zaaien en om bloemen te plukken uit hun eigen tuintje. Wat is er nou leuker dan een boeketje bloemen te krijgen wat kinderen uit hun eigen tuintje voor je plukken?
6. Creëer tuinkamers en verstopplekjes
Als er een speeltoestel, speeltafel of zandbak in de tuin staat, is het leuk om een laag hegje of een border als gedeeltelijke afscheiding van de speelhoek te maken. Zo creëer je als het ware tuinkamers en verstopplekjes. Let hierbij wel op dat kinderen tot en met een jaar of 2 graag altijd de ouders willen kunnen zien als ze spelen. Maak als de kinderen nog zo klein zijn het hegje of de beplanting bij het kinderhoekje niet te hoog en niet te ver de tuin in.
7. Zet de tuin ruimtelijk op!
Om de tuin niet rommelig of te druk te laten ogen, is het beter om er weinig in te zetten. Wat je er in zet, doe je dan in grotere vlakken. Als je bijvoorbeeld een terras hebt in een kleine tuin, lijkt het ruimer en rustiger als je niet kiest voor kleine 10×10 stenen, maar voor wat grotere stenen. Hetzelfde geldt voor een vak met vaste planten. Kies liever een paar soorten die minstens een vierkante meter per soort innemen, dan van heel veel soorten maar één plantje.
Met deze zeven tips creëer je je eigen kindvriendelijke oase. Heerlijk vertoeven voor jou, en de kinderen. Zo kom je de zomer wel door!
Je tuin wordt inderdaad al meteen een stuk groener wanneer je je schutting laat begroeien. Ook een gazonnetje doet het altijd goed. Mijn kinderen spelen in de zomer ook graag buiten op het gras. Dan zetten we ook vaak een zwembadje op!
Dag Marie,
Inderdaad. Zo lijkt een kleine tuin gelijk al een stuk groener. En een gazon is inderdaad heerlijk om op te spelen.