3 Tips om bijen te helpen.
De bijen hebben het moeilijk. Er verdwijnen steeds meer wilde soorten bijen, terwijl ze als bestuivers ontzettend belangrijk zijn voor onze voedselproductie. Zonder bijen, geen eten! Om te voorkomen dat bijen uitsterven, kunnen we allemaal bijdragen. Zelfs wanneer je een kleine tuin hebt.
Bijen hebben eigenlijk drie dingen nodig: Voedsel, een plek om te schuilen en een gifvrije leefomgeving. Eigenlijk een soort van bed-bad-brood principe dus. En iedereen kan daaraan bijdragen. In deze blog zul je een paar tips krijgen om de bijen te helpen.
Tip 1: Voedsel
Ze hebben dus voedsel nodig. Dat wil zeggen, bloeiende planten, struiken en bomen waar ze nectar en stuifmeel uit kunnen halen. Het liefst vanaf eind februari tot november. In de tuin kun je planten kiezen, waarmee je bijna het hele seizoen zorgt voor bijenvoedsel. Neem je bijvoorbeeld de Geranium ‘Rozanne’, dan heb je een hele gemakkelijke plant die zon en redelijk wat schaduw kan verdragen en die bloeit vanaf mei tot november. In het vroege voorjaar zijn krokussen bijvoorbeeld hele goede bijenplanten. Ook de Dropplant, Zenegroen, Asters doen het heel goed.
Wil je liever ook wat heesters, dan zijn er Rhodondendrons in allerlei soorten en maten, Hibiscus, Cotoneaster zijn erg in trek.
Tip 2:Nestplek
Natuurlijk hebben bijen ook een plek nodig om te wonen: een zogenaamde schuil- en nestplek. Een ondertussen wel bekende manier om bijen te helpen is het plaatsen van een bijenhotel. Die kun je in veel winkels kopen, maar die blijken niet altijd te werken. Je kunt ook heel simpel zelf aan de slag. Heb je bijvoorbeeld bomen gesnoeid? Gooi dan niet al dat mooie hout in de houtkachel of vuurkorf, maar bewaar ook een stammetje om een bijenhotel van te maken.
DIY Bijenhotel
Boor gaatjes met diameters van 2,5 mm tot 12 mm in de stam. De gaatjes kunnen gewoon zo diep als de boor kan. Zorg er wel voor dat er geen rafelige/scherpe randjes in de gaatjes zitten, want dan loop je risico dat de bijen vleugellam worden. Heb je ook nog wat riet in de buurt? Pluk dan wat stengels, maak de stengels zo’n 20 cm lang en bundel ze. Met gegroefde oude bakstenen of kapotte dakpannen, kun je kamertjes maken door ze te stapelen in je hotel.
Van een paar plankjes of een oud aardappelkistje/fruitkistje maak je een frame en daar stapel je alles in op. Als je het hotel nu op een zonnig plekje plaatst, liefst in de buurt van bloemen, heb je grote kans dat de bijen wel gebruik maken van je hotel.
Er zijn maar een aantal soorten wilde solitaire bijen, die gebruik maken van een bijenhotel. Heel veel soorten maken holletjes in de grond. Het liefst op kale plekjes in je tuin. Als je ziet dat bijen een holletje in een kaal stukje grond in je tuin hebben gemaakt, laat ze dan met rust en geniet van het leven in je tuin
Tip 3: Geen vergif!
De laatste tip gaat over het gebruik van vergif. Bijen kunnen niet tegen giffen en bestrijdingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld de bekende roundup. Ze gaan er echt dood aan. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat. Ga dus vooral natuurlijk en biologisch tuinieren. Onkruid wieden met de hand, schoffel, onkruidborstel blijft het beste. Heb je toch te veel onkruid tussen je tegels, gebruik dan desnoods een brander. Als we alle ongewenste kruiden blijven platspuiten met gif, raken we onze kleine bestuivers kwijt. Je moet er toch niet aan denken dat we al onze aardbeien, appels, peren, courgettes en noem maar op zelf moeten gaan bestuiven?!