10 tips bij het maken van een beplantingsplan

De winter is de ideale tijd om met je tuinplannen aan de slag te gaan. Maar soms is het lastig om de juiste planten voor jouw tuin te vinden.

Of planten goed aanslaan in je tuin, hangt af van verschillende zaken. Hoe kies je nou de goede planten voor je beplantingsplan?

1. Waar komen de planten?

Hoe ziet de plek waar de planten moeten komen er uit? Zonnig, schaduw, winderig, luw, vochtig, droog, wat voor bodem? (als je de grondsoort niet kent, kun je de checklist grondsoort downloaden).

2. Zure grond of niet?

Heb je in de tuin zure grond of juist niet? Het handigst is om planten te kiezen die goed passen bij de grond in je tuin.
Houd je bijvoorbeeld veel van Rhodondendron, Azalea, Hortensia, Skimmia, Heide, Jeneverbes en dergelijke, dan heb je echt zure grond nodig.

Kijk eens naar de planten die al in de buurt staan. Welke doen het goed? Staan er Hortensia’s die eerst blauw waren, maar nu verkleuren naar paars of zelfs roze? Hoe rozer hoe minder zuur de grond is.

verkleurde hortensia zuurgraad

Verkleurde Hortensia

Het geeft je een indicatie van welke soort planten het goed zullen doen zonder al te veel extra werk om de grond te verbeteren.

3. Hoogte beplanting

Denk na over de hoogte van de beplanting. Hoe kijk je naar de beplanting? Vanaf de bank in de woonkamer over border heen? Zorg dat je een mooi zicht hebt vanaf de plek waar je het meeste naar de border kijkt. Het helpt om een tekening te maken met vlakken met hoogtes er in.

4. Kleuren

Welke kleuren en kleurencombinaties vind je mooi in de tuin? Selecteer daar je planten ook op. Kijk ook eens in tuinboeken of bij inspriratietuinen. Misschien zie je een combinatie waar je niet aan hebt gedacht.

kleurencombinaties

verschillende kleuren

5. Vormen

Blad- en bloemvormen maken een border spannend of juist saai. Zet verschillende plantgroepen met contrasterende bladvormen of bloemvormen naast elkaar.

6. Bloeitijden en bloeiduur

Hier gaat het vaak mis. Als je planten bij elkaar zoekt, kies dan wel planten die wat bloei betreft elkaar (deels) overlappen. Kleuren kunnen nog zo goed bijelkaar passen, maar in de praktijk zie je daar weinig van terug als de bloeitijd elkaar niet overlapt. Zorg ook dat de bloeiduur in je tuin zo lang mogelijk is. Zo geniet je extra lang van je tuin én je zorgt voor stuifmeel en nectar voor vlinders en bijen.

Geranium Rozanne bloeitijd

Geranium Rozanne bloeit van mei tot november

7. Oppervlakte van plantgroepen

Om massa te krijgen, is het het mooiste als de meeste plantvakken ten minste  1 m2 groot zijn. Vooral in een kleine tuin geeft dat wat rust. Het oogt ook groter in een kleine tuin. Kies voor een oneven aantal planten per plantvak.

8. Wintermooie planten

Om ook in de herfst en winter nog een mooie tuin te hebben is het handig om wat wintermooie planten in de tuin te zetten. Dit kunnen mooie wintergroene of winterbloeiende planten zijn. Maar heb je ook gedacht aan planten die in de winter een prachtig silhouet geven? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld grassen gebruiken. Hemelsleutel (Sedum) geeft ook een mooi wintersilhouet.  Of planten die hele mooie zaaddozen geven. Wintermooie planten zijn goed voor vogels en nuttige insecten in de tuin.

winter mooie plant

wintersilhouet vast plant

9. Solitaire planten

Om wat spanning in je tuin te krijgen kun je in je border een hogere plant, struik of boom zetten die er uit springt. Dat maakt de border spannend.

10. Planten kiezen

Als je in het voorjaar of in de zomer naar een goede kwekerij gaat, kun je daar veel inspiratie opdoen. Sommige kwekerijen hebben voorbeeldborders waar je de planten kunt zien zoals ze in jouw tuin ook kunnen staan.
In de winter kunnen tuinplantenboeken helpen om je ideeën op papier te zetten. Soms staan er ook foto’s bij van mooie combinaties.
Er zijn tegenwoordig ook bedrijven/kwekerijen waar je online heel gemakkelijk in de plantendatabase kunt zoeken. Soms zelfs op bepaalde eigenschappen zoals kleur, hoogte, bloeitijd, standplaats. Het voordeel hiervan is dat je ook vrij snel kunt zien welke soorten tegenwoordig nog in de handel zijn.

Welke planten je uiteindelijk kiest is een kwestie van smaak. Het is belangrijk dat jijzelf heerlijk kunt gaan genieten van je tuin. #groengenieten

Kom je er niet uit? Laat het me even weten onder deze post. Dan help ik je graag verder.

Trackbacks & Pings

  • 7 Tips voor een kindvriendelijke tuin - Tuinontwerp De Groene Pen :

    […] Met een grasveld en een terras heb je natuurlijk nog geen gezellige tuin. Kies daarom ook planten uit die bloeien en die tegen een stootje kunnen, zodat niet alle planten op één zaterdagmiddagje voetballen al geknakt en gebroken op de grond hangen. Sterke planten zijn bijvoorbeeld Geranium ‘Rozanne’. Het voordeel van deze plant is dat ze van mei tot november bloeit en de plant verdraagt zon maar ook wat schaduw heel goed. Houd je meer van struiken, dan is de Vlinderstruik een hele mooie struik waar veel vlinders op af komen. Er is tegenwoordig ook een laagblijvende soort (Buddleja davidii ‘Free Petite’) die je heel mooi in groepen kunt planten. Toch heerlijk als je samen met je kind naar al die vlinders kunt kijken? Heb je een kleine tuin, dan zijn er hele mooie zuilfruitbomen te koop. Die worden maximaal een meter breed en ze groeien als een zuil. Let dan wel even op welke soorten je nodig hebt om fruit te kunnen krijgen (kruisbestuiving), of dat je zelfbestuivers hebt. Wil je liever een gewone boom, kijk dan voor je een boom koopt, eerst hoe breed en hoog de boom wordt en bedenk ook goed waar je de boom plant. Er zijn genoeg bomen die goed in een kleine tuin passen en het is jammer als je een boom na een paar jaar al flink moet snoeien of zelfs uit de tuin moet halen omdat het te groot wordt. Wil je meer tips hoe je een goed beplantingsplan kunt maken? Lees dan ook deze blog met 10 tips voor een goed beplantingsplan […]

    5 jaar ago
  • 7x Onderhoudsarm Tuinieren - Tuinontwerp De Groene Pen :

    […] Planten die op een ideale standplaats staan, hebben niet veel extra aandacht nodig. Twee keer per jaar een mooie laag compost is dan genoeg. Zorg er dan ook voor dat je planten in de tuin zet die wat snoeien betreft niet te ingewikkeld zijn. Lees meer over de goede planten op de goede plek in deze blog met tips over het maken van een beplantingsplan […]

    5 jaar ago
  • Tips voor een mooi tuinplan - Tuinontwerp De Groene Pen :

    […] is, hoe winderig of beschut het is. Ik heb hier eerder een uitgebreide blog over geschreven met 10 tips bij het maken van een beplantingsplan.Probeer zoveel mogelijk planten te kiezen die niet alleen mooi zijn, maar die ook goed zijn voor […]

    5 jaar ago

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.